La 02 iulie curent, în scuarul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a fost organizat un eveniment de comemorare a Marelui Domnitor al Moldovei – Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acţiunea s-a desfăşurat sub patronajul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI şi al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, în colaborare cu:
– Asociaţia Obştească „Tradiţii Militare”;
– Asociaţia Absolvenţilor Academiei de Poliţie (ACAPOLIS);
-Asociaţia Pentru protecţia bunurilor culturale din Republica Moldova.
Este de datoria întregii ţări şi a fiecăruia în parte să aducă cu orice ocazie un omagiu nu doar evenimentelor ce s-au perindat pe acest meleag, dar şi oamenilor care din cele mai vechi timpuri au trăit aici şi au apărat acest picior de plai, această gură de rai. Cu certitudine, una dintre cele mai remarcate personalităţi ale neamului nostru, care ne-a dus faima în întreaga lume a fost şi rămâne Ştefan cel Mare. În ziua comemorării a 515 ani de la trecerea în nefiinţă a renumitului domnitor organizatorii i-au adus un omagiu amintind despre gloria militară şi multiplele victorii obţinute de domnia sa, pe câmpul de luptă.
Evenimentul a fost consemnat prin organizarea unui cinematograf în aer liber. Publicului larg i-au fost puse la dispoziţie două creaţii documentare de scurt metraj cu titlurile: „Evoluţia flotei militare în perioada domniei lui Ştefan cel Mare” şi „Cetatea Soroca (călătorie în timp)”. Filmele au reconstituit unele adevăruri istorice bazate pe materiale de arhivă alături de tacticele şi procedeele de luptă ale înaintaşilor noştri.
Totodată, pe parcursul zilei, cu acelaşi prilej au fost organizate şi alte acţiuni de comemorare. Astfel, angajaţii, studenţii şi veteranii Academiei „Ştefan cel Mare” participanţi la războiul pentru apărarea independenţii şi integrităţii Republicii Moldova din 1992 au depus flori la bustul Marelui Domnitor instalat pe teritoriul instituţiei precum şi la monumentul din centru capitalei.
Catedra ştiinţe manageriale şi socio-umane în colaborare cu Biblioteca Generală „Tudor Roşca” au organizat o expoziţie interactivă de materiale de arhivă şi surse internaţionale care descoperă biografia şi faptele Domnitorului tuturor timpurilor.
Şirul de activităţi organizate în perioada când toţi conaţionalii noştri îl comemorează pe Ştefan cel Mare implică legătura strânsă între generaţii, instituţii de stat, organizaţii nonguvernamentale şi societate. Această legătură organizatorii au materializat-o prin multiple proiecte sociale şi evenimente care s-au desfăşurat atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional. Promotorii îşi propun continuitatea şirului de acţiuni menite să redescopere importanţa şi rolul Marelui Domnitor – Ştefan cel Mare şi Sfânt.