Lecție informativă cu genericul „Procedura de mediere: aspectele teoretice și practice”

În contextul consolidării relațiilor de cooperare dintre Academia „Ștefan cel Mare” și Asociaţia obştească „Moldinsolv”, la data de 26 aprilie 2024, în incinta instituției a avut loc o lecție informativă cu genericul: „Procedura de mediere: aspectele teoretice și practice”. Activitatea a fost realizată de mediatoarea autorizată de Institutul Național de Justiție și calificată la nivel internațional de Centrul pentru Soluționarea Eficientă a Disputelor (CEDR) (Londra), Aurelia Irodoi.

Altfel, studenții au beneficiat de o instruire valoroasă atât sub aspect teoretic cât și aplicativ, care a inclus un şir de subiecte importante: aspectele conceptuale privind procesul de mediere, cadrul normativ de reglementare; desfășurarea procesului de mediere, particularitățile la care trebuie să se atragă atenție; avantajele și dezavantajele procesului de mediere; termenii în procesul de mediere; etapele procesului de mediere; încetarea procesului de mediere.

Medierea este un filtru între conflict și instanța de judecată. Trebuie să apară dubii atunci când o persoană nu este predispusă să medieze conflictul. În rest, medierea poate fi inițiată de către oricare dintre părți, din propria inițiativă. În mediere, oamenii conlucrează amiabil, iar asta e cel mai important. Posibil prin mediere să nu ajungeți la un compromis total, dar se scot la iveală pretențiile reciproce, atitudinea, nemulțămirea, poziția părților, etc. și drept urmare începe un dialog constructiv”, a menționat Aurelia Irodoi.

Evenimentul a avut drept scop sporirea cunoștințelor și abilităților ale formabililor din cadrul specializării „Asistența juridică în instituții publice și private”, în vederea formării unor generații de profesioniști calificați în domeniul jurisprudențial.