O acţiune de comemorare a victimelor represiunilor politice

La data de 8 august curent, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc o acţiune de comemorare a victimelor represiunilor politice.
La eveniment au fost prezenţi: dl Ion Coropceanu, consilier principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova; dl Oleg Babin, viceministru al afacerilor interne; dl Gheorghe Postică, viceministru al culturii; dl Eugen Sava, director general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei; dl Ion Varta, director general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova; dl Simion Carp, rector al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; dl Ion Tentiuc, şef sector de cercetare Arheologie şi Istorie Antică din cadrul Muzeului; dl Ghenadie Cosovan, preşedintele AO „Credinţă Patriei”; dl Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război din 1992 „Tiras-Tighina”; reprezentanţi ai mediului academic, angajaţi ai Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi Academiei „Ştefan cel Mare”.
Evenimentul a avut loc ca urmare a faptului, că în timpul reparaţiei sediului central al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, la sfârşitul anului 2014, a fost descoperită o placă de parchet cu mesajul scris de către deţinutul politic Popa Nichifor, condamnat la 10 ani de privaţiune de libertate pentru acţiuni contra regimului sovietic. Deşi la nivel oficial era impusă grafia chirilică, acest mesaj este scris cu grafie latină, fiind ascuns sub plintă, pentru a nu fi depistat la acel moment: „1949, 28 iulie. Eu, Popa Nichifor, ce am fost judecat pentru politică pe 10 ani şi am pus aici parchetul”.
Respectiva placă de parchet a fost transmisă pentru investigaţii suplimentare Academiei „Ştefan cel Mare”, care a demarat o serie de activităţi de cercetare în cadrul arhivelor MAI, Serviciului de Arhivă de Stat şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. În cele din urmă, în arhiva SIS s-a stabilit identitatea mesagerului: Popa Nichifor Ştefan, născut în anul 1907, în satul Sireţi, raionul Străşeni. În dosarul de condamnare al acestuia, în calitate de complici apar încă patru consăteni de-ai lui: Buzu Ştefan Gheorghe, a.n. 1880; Jaloba Foma Petru, a.n. 1902; Muru Mitrofan Zahar, a.n. 1905 şi Ioniţa Terentie Alexandru, a.n. 1920. Trei complici au fost condamnaţi pentru acţiuni contra regimului sovietic pe un termen de 10 ani, cu confiscarea averii. O parte din figuranţii dosarului, printre care şi Popa Nichifor, şi-au executat pedeapsa în ţară, alături de prizonierii de război, alţii fiind exilaţi în Siberia, cu interdicţia de a se întoarce la baştină încă 5 ani după ispăşirea pedepsei.
De asemenea, cercetările desfăşurate în baza materialelor de arhivă au avut ca rezultat identificarea unui număr mare de persoane condamnate politic. Astfel, o informaţie amplă despre acest fenomen tragic a apărut în lucrarea „Formarea profesională a cadrelor pentru organele de drept şi funcţionarea justiţiei în perioada regimului totalitar comunist”, editată în anul 2017 în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare”. Totodată, au fost luate interviuri de la unii martori oculari – victime ale represiunilor din acea perioadă, în baza cărora a fost montat un film documentar, „Mărturiile victimelor represiunilor politice”. Cu multe amănunte, acestea au avut ocazia să vorbească în faţa camerei de luat vederi despre spaima, durerile fizice, morale şi chinurile prin care au trecut în acest proces tragic organizat de regimul totalitar-bolşevic.
Prin urmare, viceministrul afacerilor interne, Oleg Babin, a transmis directorului general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, dlui Eugen Sava, exponatul de referinţă, care este de o valoare morală şi istorică inestimabilă, şi copia dosarului de condamnare a mesagerului Popa Nichifor. La finele evenimentului placa de parchet şi-a găsit locul în şirul exponatelor expuse în sala tematică „Deportări şi represiuni politice”, la care vor avea acces toate categoriile de vizitatori ai Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
Dat fiind faptului că versiunea integrală a documentarului „Mărturiile victimelor represiunilor politice” durează 80 minute, cei prezenţi la eveniment au vizionat doar un fragment din creaţie. În acest context rectorul Academiei „Ştefan cel Mare”, dl Simion Carp, a transmis gazdei filmul lansat şi un lot de carte editată de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, „Formarea profesională a cadrelor pentru organele de drept şi funcţionarea justiţiei în perioada regimului totalitar comunist”.
Viceministrul culturii, dl Gheorghe Postică a apreciat înalt implicarea Academiei „Ştefan cel Mare” în activităţi de cercetare a evenimentelor tragice din trecutul poporului nostru, menţionând că: „S-a muncit mult pentru a mediatiza destinele celor care au avut de suferit, însă trebuie să consolidăm eforturile în acest domeniu, ca tânăra generaţie să fie educată în spiritul libertăţii, al democraţiei şi al respectului pentru personalitatea umană”.
Desfăşurarea acţiunii de comemorare relevă din Dispoziţia Guvernului Republicii Moldova nr.76 din 19.07.2017, privind aprobarea Planului de acţiuni cu privire la victimele represiunilor politice.
 

MAI a donat un exponat din anul 1949 Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. PUBLIKA

 

„Eu, Popa Nichifor, ce am fost judecat pentru politică pe 10 ani…”; Un exponat din 1949, donat Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Jurnal.md

 

„Eu, Popa Nichifor, ce am fost judecat pentru politică pe 10 ani…” MAI a donat o placă de parchet din 1949 cu mesajul unui deținut politic. TV8 Moldova

 

Un mesaj scris pe o bucată de parchet va rămâne în istorie. Este semnat de un fost deținut și se regăsește acum la un muzeu din Capitală. #diez

 

O placă de parchet din 1949 cu mesajul unui deţinut politic, donată de MAI Muzeului Naţional de Istorie. Moldova.org

 

Mesaj din trecut devenit piesă de muzeu. O inscripție veche de 70 de ani, care a aparținut unui deținut politic, descoperită pe versoul pardoselii sediului MAI. PRIME