Evenimente interne
Reuniunea de fondare a asociaţiei internaţionale a academiilor de poliţie (INTERPA)
În perioada 01-03 iulie 2011 în Turcia, rectorul (comandant) al Academiei “Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, domnul Simion Carp, a participat la Ceremonia de absolvire a Academiei de Poliţie a Turciei şi la Ceremonia de semnare a Protocolului de stabilire a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Poliţie (INTERPA), iniţiativă lansată şi condusă de partea turcă.
Astfel, la data de 01 iulie 2011, la Ankara, sub auspiciile statului gazdă, la Academia Naţională de Poliţie Turcă, reprezentanţii mai multor state, printre care Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Etiopia, Iordania, Kazahstan, Coreea de Sud, Kosovo, Kîrgîzstan, Macedonia, Malaezia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, România, Serbia, Arabia Saudită, Sudan, Tadjikistan, Turcia, Republica Turcă a Ciprului de Nord, Uganda, Emiratele Arabe Unite, au asistat la ceremonia solemnă de absolvire a Academiei de Poliţie a Turciei. La evenimentul în cauză a participat şi conducerea Republicii Turcia, preşedintele statului Abdullah Gul şi Prim-ministrul Radjeb Taiib Erdogan, care la finele evenimentului a ţinut să mulţumească reprezentanţilor statelor pentru prezenţa la eveniment.
Totodată, în cadrul reuniunii date, a avut loc semnarea preliminară a Protocolului de stabilire a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Poliţie INTERPA.
La 02.07.2011, la Palatul Dolmabahçe (Medhal Hall) din Istanbul, membrii viitoarei Asociaţii au pus bazele legale prin semnarea oficială a Protocolului, astfel fiind stabilită prima Asociaţie de acest gen.
În aceeaşi zi, s-a desfăşurat prima reuniune a Consiliului General al INTERPA, în cadrul căruia au fost aleşi preşedintele şi trei vicepreşedinţi ai Asociaţiei, dar şi trei membri ai Comitetului Executiv.
Partea moldovenească reprezentată de rectorul Academiei “Ştefan cel Mare” domnul Simion Carp, a propus pentru funcţia de vicepreşedinte candidatura rectorului Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” dr Ioan Liviu Tăut, candidatură care a fost susţinută de majoritatea celor prezenţi la reuniune.
Adiţional au fost puse în discuţii subiecte vis-à-vis de perioadele şi locul desfăşurării următoarelor reuniuni ale Consiliului General şi Comitetului Executiv, logo-ul INTERPA şi schimbul de informaţii privind persoanele de contact din cadrul instituţiilor de învăţămînt poliţienesc ale statelor semnatare.
Reuniunea a fost urmată de semnarea de către rectorul (comandant) al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, dl S. Carp a Protocolului de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul instruirii poliţiei, stabilindu-se per ansamblu cadrul legal de cooperare în domeniul instruirii polițienești între instituțiile – membre academice, diversificînd dialogul între instituțiile vizate.
Semnarea celor două documente va avea un impact direct asupra dezvoltării unui parteneriat durabil dintre Republica Moldova şi Republica Turcia pe de o parte, şi dintre Republica Moldova – alte state semnatare pe de altă parte, în domeniul pregătirii cadrelor poliţieneşti.