Conferința interuniversitară „Tranziţia Republicii Moldova la standarde europene de ordine şi securitate publică”

La 12 octombrie 2022, a avut loc conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională cu genericul „Tranziţia Republicii Moldova la standardele europene de ordine şi securitate publică”, organizată de către Universitatea de Stat din Moldova în colaborare cu Academia „Ştefan cel Mare” a MAI. Manifestarea s-a desfășurat, în format mixt, în incinta Facultății de Drept a USM.

Forul a reunit reprezentanți ai mediului academic, doctoranzi, experți și practicieni din Republica Moldova şi de peste hotare.

Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de salut din partea dlui Dinu OSTAVCIUC, dr., conf. univ., rector al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, dnei Otilia DANDARA, dr., hab. prof. univ., prim-prorector a Universităţii de Stat din Moldova, dlui Serghei BRÎNZĂ, dr. hab. în drept, prof. univ., decan al Facultăţii de Drept a USM şi dnei Mihaela DUCA-ANGHELICI, analist Promo-LEX.

Lucrările Conferinţei s-au desfăşurat în trei sesiuni. În sesiunea plenară au fost prezentate o serie de rapoarte ştiinţifice cu referire la problemele generale ce ţin de tematica conferinţei. În a doua parte, comunicările au fost prezentate în cadrul următoarelor sesiuni tematice:

– de ce tranziţia la standarde europene de ordine şi securitate publică sunt pe agenda de lucru a instituţiilor de învăţământ?;

– priorităţi de asigurare a ordinii juridice în contextul tranziţiei la standarde europene.

Conferinţa a avut drept scop punerea în discuții, cât şi stabilirea aspectelor ştiinţifico-practice în vederea realizării de către autoritățile publice, mediul academic şi societatea civilă a acțiunilor şi pașilor dedicați de conformare la reglementările şi standardele UE în domeniul ordinii şi securității publice, în contextul obținerii statutului de stat candidat de aderare la UE.

Evenimentul a oferit o platformă de discuții între reprezentanții mediului academic, instituții și autorități, reprezentați ai societății civile referitor la aspectele tranziției Republicii Moldova la standarde europene.

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de discuţii între participanţi şi o totalizare a tezelor şi propunerilor expuse în cadrul acesteia cât şi elaborarea recomandărilor care vor susţine procesul de aderare la UE a ţării noastre.

Totodată, la generalizarea rezultatelor conferinţei s-a exprimat speranţa că concluziile şi propunerile înaintate vor contribui la dezvoltarea sistemului de cercetare în domeniile axate pe asigurarea ordinii şi securităţii publice, având ca finalitate şi implementarea standardelor europene în domeniu.

De menţionat, că materialele Conferinţei vor fi publicate într-o culegere de Materiale științifice ale participanților conferinței.