Delegaţia Republicii Moldova formată din reprezentanţii MAI şi ai PCCOCS participă, în perioada 19-23 iunie 2023, la Cursul regional „Investigații Dark Web, dovezi electronice și criptomonede”, care are loc la Budapesta (Ungaria). Acest curs este organizat în contextul implementării proiectului TOPCOP (Training și Parteneriat Operațional de Combatere a Criminalității Organizate în Regiunea PaE). Evenimentul a întrunit participanți din Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia și Azerbaidjan.

Scopul instruirii este de a îmbunătăți cunoștințele și abilitățile profesionale pe segmentul investigațiilor ,,Dark web, dovezi electronice și criptomonede”. Instruirea include, de asemenea, dezvoltarea unui curriculum comun (regional), care se preconizează a fi utilizat, în cascadă, în domeniul combaterii criminalității informatice și a unui curriculum de formare a formatorilor. Totodată, aceasta își propune să ofere o imagine clară asupra ultimelor tendințe în criminalitatea cibernetică, a celor mai frecvente forme de atacuri cibernetice și a rolului cooperării internaționale în realizarea unei investigații cibernetice de succes.

Cursul a avut loc la sediul Centrului Internațional de Formare NOK în Budapesta, Ungaria. În calitate de instructori au evoluat specialişti din instituţiile Poliţieneşti de învăţământ ale Ungariei. Managerul de activitate – Zlatko Miletic (Zlatko.miletic@cepol.europa.eu), asistat de către Katarzyna Nodzykowska (katarzyna.nodzykowska@cepol.europa.eu).

Academia ,,Ştefan cel Mare” este reprezentată de către comisarul-şef Alexandru Pareniuc, șef adjunct, Direcţia studii şi management al calităţii.