Inaugurarea sălii pentru instruiri în domeniul tacticilor defensive

Astăzi, 21 septembrie, în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” s-a desfășurat evenimentul care marchează finalitatea reabilitării unui obiectiv de importanță vitală pentru dezvoltarea modului sănătos de viaţă și cizelarea capacităților profesionale pe segmentul procedeelor de intervenție ale efectivului constant și variabil.

Prin intermediul PNUD Moldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne s-a inaugurat sediul renovat al sălii pentru antrenamente în domeniul tacticilor defensive, dotat cu echipamente performante, în vederea pregătirii actualilor și viitorilor apărători ai ordinei de drept.

Pentru pregătirea practică a formabililor în domeniul tacticii de intervenție în situații de risc și tacticii de intervenție la asigurarea și restabilirea ordinei publice, cadrele didactice ale instituției vor putea exersa diferite procedee tactice: cordonul de ordine; lanțul; gardul; carapacea; barajul de oprire și direcționare. Spațiul amenajat și echipamentul special vor permite improvizarea diferitor situații modelate cu aplicarea mijloacelor speciale pasive și active (scut, baston, spray lacrimogen, cătușe, cuțit, pistol etc), cu diminuarea esențială a riscului de traumatizare.

Totodată, Academia a fost dotată cu echipamente moderne, performante și accesorii pentru desfășurarea antrenamentelor în domeniul tacticilor defensive: costume tactice; genți de depozitare pentru accesorii și muniții; echipamente pentru antrenarea procedeelor de auto-apărare și intervenție; mijloace de instruire pentru situații de reținere, neutralizare, pasive și active; mulaje de arme albe și de foc.

Evenimentul a fost amplificat prin prezența oaspeților de onoare: dlui Adrian Efros, Ministru al afacerilor interne; dlui Kent D. Logsdon, Ambasador al SUA în Republica Moldova și dnei Daniela Gasparikova, Reprezentanta, rezidentă PNUD Moldova.

Realizarea face parte din procesul de amplă reformatare logistică și de infrastructură a Academiei „Ștefan cel Mare”, care se produce în scopul evoluţiei calitative a capacităţii instituţionale de instruire.

În acest sens echipa Academiei în comun cu factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi-au mobilizat eforturile pe dimensiunea dezvoltării bazei tehnico-materiale și de infrastructură a unicii instituţii de învățământ superior din cadrul sistemului de interne.

  1. https://www.moldpres.md/news/2023/09/25/23007477
  2. https://noi.md/md/societate/conditii-moderne-pentru-studentii-academiei-stefan-cel-mare
  3. https://sinteza.org/2023/09/22/conditii-moderne-pentru-studentii-academiei-stefan-cel-mare-a-mai/
  4. https://infoprut.ro/110498-sala-de-instruire-a-academiei-de-politie-stefan-cel-mare-din-chisinau-renovata-cu-sprijinul-sua.html
  5. https://www.privesc.eu/Arhiva/103776/Inaugurarea-salii-pentru-desfasurarea-antrenamentelor-in-domeniul-tacticilor-defensive-din-cadrul-Academiei–Stefan-cel-Mare–a-Ministerului-Afacerilo