Primul abiturient al anului 2016

Cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la declanşarea războiului de la Nistru din primăvara-vara anului 1992, Facultatea Drept a Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din R. Moldova a organizat la data de 17 martie 2016 Conferinţa ştiinţifico-practică interuniversitară studenţească cu genericul „Premisele istorico-juridice şi politice ale Războiului de la Nistru – 1992”.
La această întrunire, alături de cei 85 de studenţi ai Academiei, fii şi fiice a veteranilor războiului de la Nistru, a participat şi primul abiturient al anului 2016. Tânărul se numeşte Nicolae şi este feciorul lui Nicolae Cebotari, veteran al războiului de la Nistru, decorat pentru faptele sale de eroism cu Ordinul „Ştefan cel Mare”. Acesta a fost rănit în vara anului 1992 în timp ce respingea un atac al separatiştilor transnistreni pe capul de pod Coşniţa (Dubăsari). Rana a fost atât de gravă, încât jumătatea inferioară a corpului a fost paralizată. Fiind imobilizat în scaunul cu rotile, Nicolae Cebotari a manifestat în continuare bărbăţie, tărie de caracter şi s-a implicat activ în activitatea socială, fiind un exemplu de urmat pentru sutele de camarazi, unii, la fel, răniţi pe câmpul de luptă. Alături de el, în cele mai grele clipe, au fost soţia şi copiii care l-au ajutat să nu-şi piardă speranţa în viitor. Cu regret, după o luptă lungă cu boala Nicolae Cebotari a încetat din viaţă. Acest moment a constituit o pierdere grea pentru apropiaţii şi camarazii săi, îndeosebi pentru membrii familiei.
Tânărul Nicolae CEBOTARI, fiind şi el o personalitate care şi-a pus scopul să contribuie la apărarea şi menţinerea ordinii de drept, a depus cererea şi CV –ul pentru participarea la concursul de admitere la Academia „Ştefan cel Mare”, care se va desfăşura în vara anului 2016, un gest apreciat de conducerea şi colectivul Academiei „Ştefan cel Mare”.
Sperăm că Nicolae va trece cu brio toate BAC-ul şi probele de admitere şi va avea posibilitatea să continue cauza părinţilor lui, şi va servi Patria cu credinţă şi devotament.
Succese dle Nicolae Cebotari!