Trainingul organelor de drept pentru combaterea crimelor cibernetice

În perioada 12 – 16 mai al anului curent, în oraşul Haga, Olanda, în incinta EUROPOL Delegatia MAI formată din reprezentanţii Centrului pentru combaterea crimelor informatice şi Academiei Ştefan cel Mare” a MAI a participat la atelierul de lucru privind trainingul organelor de drept pentru combaterea crimelor cibernetice, eveniment organizat de EUROPOL cu susţinerea financiară a Consiliului Europei.
Împreună cu delegaţia din Moldova la atelier au participat delegaţi din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Belarus, Senegal, Filipine, Mauritus, Maroc şi Sri-Lanka – fapt care a permis facilitarea dialogului şi schimbul de bune practici la nivel regional.
În cadrul atelierului au fost prezentate practicile internaţionale în domeniul instruirii organelor de drept în domeniul sus-menţionat şi elaborarea proiectelor de strategii naţionale de consolidare a capacităţilor subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în spaţiul virtual.
Audienţa a fost familiarizată şi cu activitatea Centrului privind crimele High-Tech, care reprezintă principala entitate poliţienească din Olanda, specializata în combaterea infracţiunilor informatice.
De asemenea, a fost prezentată platforma de instruire continuă în domeniul investigării infracţiunilor cibernetice şi a acordat accesul la aceasta pentru Republica Moldova.
Concomitent, delegaţia moldovenească a făcut cunoştintă cu activitatea EUROPOL în general şi a Centrului European pentru Crime Cibernetice (EC3), precum şi cu Biroul Ofiţerului de Legatură al Republicii Moldova.
La finalul vizitei, delegaţia a fost primită de către Ambasadorul Republicii Moldova în Haga, domnul Emilian Brenici.
Urmare a evenimentului dat o constituie un modul de traininguri, care va fi elaborat exclusiv pentru consolidarea capacităţilor organelor de drept din Republica Moldova implicate în prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.