Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie 2016, la Monumentul poliţiştilor căzuţi la datorie din Parcul „Valea Morilor”, mun. Chişinău a avut loc un eveniment de comemorare a eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru şi în exerciţiul funcţiunii, prilejuit de Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.
La eveniment au fost prezenţi: Ministrul afacerilor interne, domnul Alexandru Jizdan, Consilierul principal de Stat al Prim-ministrului Republicii Moldova, domnul Eremei Priseajniuc, şefii autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea MAI, veterani şi oaspeţi.
Solemnitatea a fost deschisă cu depunerea de flori la Monumentul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne căzuţi la datorie, în prezenţa Gărzilor de Onoare şi Drapelelor de Luptă ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne: Inspectoratului General al Poliţiei, Inspectoratului Naţional de Patrulare, Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”; Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepionale; Departamentului Trupelor de Carabinieri; Departamentului Poliţiei de Frontieră; Academiei „Ştefan cel Mare”.
În contextul evenimentului 290 studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” au fost antrenaţi într-o acţiune de comemorare „flash mob”, prezentînd mapele cu imaginile (foto) eroilor căzuţi pentru apărarea ordinii de drept, integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.
Totodată, acest eveniment a fost desfăşurat cu amploare şi în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare”. Solemnitatea a fost onorată de prezenţa conducerii, pensionarilor, corpului profesoral-didactic şi studenţilor Academiei. În faţa formaţiei s-au prezentat Drapelele de Luptă ale instituţiilor de învăţămînt ale MAI care în prezent se află la păstrare în Muzeul de Istorie al Academiei „Ştefan cel Mare”: Academiei Naţionale de Poliţie „Ştefan cel Mare”; Şcolii Republicane de Subofiţer de Poliţie; Şcolii Medii Superioare de Poliţie (ulterior al Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir”) şi Liceului de Cadeţi „Sfîntul Gheorghe”.
Rectorul Academiei „Ştefan cel Mare”, colonel de poliţie Simion Carp a felicitat întregul efectiv al instituţiei cu această sărbătoare semnificativă pentru toţi conaţionalii noştri, a înmînat gradele speciale următoare unui grup de angajaţi ai Academiei, precum şi cîte un cadou de preţ veteranilor instituţiei care şi-au sărbătorit zilele de naştere pe parcursul lunii aprilie. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzilor portdrapel şi efectivului variabil.