ZIUA MEMORIEI – EROII NU SE UITĂ

În conformitate cu dispoziţia Guvernului nr. 38-d din 07.02.2020 „Cu privire la organizarea şi desfăşurarea manifestaţiilor consacrate Zilei Memoriei” la Academia „Ştefan cel Mare” s-au desfășurat activități consacrate comemorării celor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrităţii, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.
Ziua Comemorării victimelor s-a consemnat la Academie în data de 28 februarie curent. În acest sens, activitatea a început cu o liturghie de pomenire a eroilor la care au fost prezenţi conducerea instituţiei, șefii subdiviziunilor, veteranii care au luptat alături de cei căzuţi în război precum şi studenţii Academiei. Ulterior, participanţii s-au reunit în sala de conferinţe unde s-a desfăşurat partea oficială a întrunirii, a fost vizionat filmul tematic Ecourile războiului din 1992, montat de echipa Academiei şi binecuvântată masa de pomenire. Astăzi, 2 martie la blocurile de studii ale Academiei „Ştefan cel Mare” a fost coborât în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova, iar orele facultative s-au dedicat educaţiei patriotice în cadrul cărora s-a ţinut şi un minut de reculegere în memoria tuturor Eroilor care au căzut pentru apărarea acestui pământ.
Pentru realizarea activităţilor de comemorare au fost implicaţi: conducerea şi angajaţii Academiei „Ştefan cel Mare”, Garda de Onoare a MAI constituită din studenţii instituţiei, precum şi 100 de studenţi cu fotografiile Eroilor. Planul-scenariu al activităţilor MAI dedicate comemorării a 28 ani de la acțiunile de luptă a cuprins mai multe evenimente: depunerea florilor la mormintele de la Complexul memorial „Eternitate”, la monumentul „Maica îndurerată” şi plăcile comemorative.
„Războiul este lucrul cel mai uşor de hotărât. Mai greu este să-i prevezi sfârşitul şi pierderile” (citat din filmul Burebista).