În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.
Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr.3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.
Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.
Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. A fost unul dintre ofiţerii care a contribuit personal la formarea trupelor de carabinieri ale MAI. Având performanţe în domeniul militar de comandă şi tactică de război, personal a instruit, la compartimentul pregătirea tactică de luptă, sute de carabinieri chiar în timpul operaţiunilor de luptă, în cadrul unităţii militare 8806 a Trupelor de carabinieri. S-a manifestat ca un luptător deosebit de curajos, disciplinat, responsabil de misiunea încredinţată, fiind un exemplu de încurajare a efectivului încredințat. Toate misiunile de luptă le-a îndeplinit cu chibzuinţă şi pierderi minime pe platoul Coşniţa, Cocieri şi Gura-Bîcului.
După acţiunile militare de luptă Ghenadie Chiriţă a continuat serviciul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde s-a dovedit a fi un angajat eficient, de încredere, care s-a adaptat cu uşurinţă condiţiilor de serviciu în sistemul poliţienesc, având o evoluție constantă și admirabilă în carieră. În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.
Pe parcursul activităţii s-a remarcat prin calităţi profesionale, ca un ofiţer disciplinat, cumpătat, curajos, cinstit, bine pregătit, principal, hotărât în acţiuni, dar şi cu o bună capacitate de relaţionare interumană.
În acest context, e necesar de menţionat şi faptul că Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI.
A participat activ la instruirea efectivului MAI în domeniul activităţii de menţinere a ordinii publice, la multiple aplicaţii tactice şi operaţiuni poliţieneşti.
Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.
Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale, şi anume: „Elaborări metodice la pregătirea operativ-tactică, topografia militară, pregătirea de foc şi de luptă a cursanţilor instituţiilor de învăţământ ale MAI al Republicii Moldova”, Chişinău, 2001; „Elemente de drept execuţional penal iudaic”, Anuar ştiinţific, ed. a III-a, Chişinău, 2003; „Motivarea personalului în implementarea deontologiei poliţieneşti”. Etica şi deontologia poliţienească. Aspect de implementare. Chişinău, 2007; „Instruirea poliţienească”, manual, Chişinău 2008; „Instruirea profesională a poliţistului”, vol. I, manual, Chişinău, 2009; „Instruirea profesională a poliţistului”, vol. II, manual, Chişinău, 2010; „Riscurile folosirii aplicării mijloacelor speciale învechite ori ieşite din uz”, materialele Conferinţei ştiinţifico-practice internaţionale cu genericul „Evaluarea şi prevenirea riscurilor la care sunt expuşi colaboratorii organelor afacerilor interne şi ai altor organe de drept” desfăşurată la 26-27.10.2010 cu sprijinul Fundaţiei Hanns Seidel, Germania. Chişinău 2010; „Cadrul legal de aplicare şi specificarea mijloacelor speciale”, material didactic, Chişinău, 2011; „Tragerea cu arma din dotare (greşelile şi înlăturarea lor)”, material didactic, Chişinău, 2011; „Proceduri şi intervenţii tactici poliţieneşti”, manual, Chişinău, 2013; „Tradiţii militare (Trecut, prezent şi viitor)”, Biblioteca „Tyragetia” ed. a XXII-a, Chişinău, 2013.
Cumulul calităţilor personale şi aptitudinilor formate pe parcursul activității i-au permis domnului Ghenadie Chiriţa să servească ani la rând, drept un exemplu elocvent pentru toate generaţiile de discipoli şi absolvenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”, precum şi pentru colegii săi din cadrul asociaţiilor obşteşti din care a făcut parte, în calitate de: preşedinte al Asociaţiei Juriştilor Creştini; membru de onoare în consiliul coordonator al Asociaţiei Poliţiştilor Creştini; membru al consiliului de administraţie al Asociaţiei Obşteşti Centrul pentru Promovarea Tradiţiilor Naţionale „Vînătorii de Tigheci”; membru al consiliului de administraţie al Asociaţiei Obşteşti „Tradiţii Militare”; membru al International Police Asociation, secţia Republica Moldova; membru de onoare al AVR – 1992 Tiras-Tighina ș.a.
Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie CHIRIȚA, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.