Activităţi culturale şi ştiinţifice dedicate Zilei Europei

La data de 10 mai 2023, Catedra Drept public, securitate a frontierei, migrație și azil a Academiei ,,Ştefan cel Mare” a organizat o activitate cultural-științifică dedicată Zilei Europei.

Subiectele puse în discuție au evidențiat importanța Zilei Europei, care este celebrată anual la 9 mai, pentru a venera pacea și unitatea în toată Europa. Această zi este prilejuită aniversării unui discurs susținut la Paris în 1950 de ministrul francez de externe de atunci, Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, ce a intrat în istorie ca Declarația lui Schuman. Domnia sa a stat la baza amplului proces de construcție a unei entități supranaționale politice, recunoscute astăzi ca subiect de drept internațional cu drepturi depline şi denumirea de Uniune Europeană.

Participanții la reuniune au avut ocazia să realizeze schimbul de idei și opinii, abordând aspecte legate de istoricul, obiectivele, dezvoltarea și impactul activității Uniunii Europene asupra celor mai importante domenii care au rol de a îmbunătăți viața oamenilor din Europa și din afara acesteia.

Totodată, valorile Uniunii Europene au fost reflectate şi pe baza colecţiilor Departamentului informaţional biblioteconomic. Expoziţia organizată a oferit utilizatorilor accesul informaţional la cultura, tradiţiile şi valorile UE, prioritar fiind promovată pacea, securitatea, bunăstarea oamenilor, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor statelor membre.

În acelaşi context, Academia „Ştefan cel Mare” a participat la programul festiv dedicat copiilor, cu genericul „Celebrăm Europa împreună”, organizat de Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în Grădina Botanică a capitalei, unde instituţia a oferit suport informaţional referitor la oferta educaţională şi Admiterea 2023 vizitatorilor şi elevilor anilor terminali de liceu, iar celor mici le-a fost pusă la dispoziţie o expoziţie de chipiuri poliţieneşti din diferite statele ale lumii.