În perioada 21-22 martie 2023, Direcţia cooperare internațională în comun cu Direcţia dezvoltare profesională şi cu suportul partenerilor din cadrul Consiliului Europei, au organizat atelierul de instruire în domeniul crimelor cibernetice şi dovezilor electronice, la care au participat 25 de audienţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare, precum şi cadre didactice ale Academiei „Ştefan cel Mare”.
Evenimentul s-a realizat în contextul proiectului CyberEast şi s-a axat pe consolidarea competenţelor funcţionarilor publici cu statut special din cadrul autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea MAI, care se confruntă cu astfel de crime în activitatea de zi cu zi.
În calitate de formatori au evoluat experţii din cadrul Consiliului Europei: Cătălin ZETU şi Cătălin PATRAŞCU. De asemenea, la instruire a participat şeful Secţiei nr.3 a Direcţiei Investigaţii şi Infracţiuni Informatice din cadrul IGP, Artur DEGTEARIOV.
Atelierul de instruire a oferit audienţilor posibilitatea de a se familiariza cu problemele contemporane în procesul de identificare a infractorilor în domeniul cibernetic, fenomenele cele mai des întâlnite de criminalitate informatică, problemele abordate de securitate şi criminalitate cibernetică, tehnologiile folosite de infractori, precum şi iniţiativele organizaţiilor internaţionale ca UE, UN, G8, OSCE, Consiliul Europei în prevenirea şi combaterea crimelor de acest gen.
Mai mult decât atât, şeful Secţiei nr. 3 a Direcţiei Investigaţii şi Infracţiuni Informatice din cadrul IGP, Artur DEGTEARIOV a relatat un şir de studii de caz şi recomandări utile pentru audienţi, referitoare la modurile tipice de operare ale abuzatorilor, în vederea facilitării investigării infracţiunilor informatice.