S-a finalizat exercițiul de simulare generală a deplasării coloanelor oficiale, în contextul Summitului CPE 2023

Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS) privind Summitul Comunității Politice Europene (CPE) 2023 care va avea loc în Republica Moldova vă informează:

Simularea generală a deplasării coloanelor oficiale s-a încheiat. 

Exercițiul a avut loc conform scenariului. Traficul s-a desfășurat cu întârzieri minore. Transportul public a circulat cu ușoare devieri de la itinerarul prestabilit.  De asemenea, mijloacele de transport cu regim prioritar de circulație au avut coridor verde pentru intervenții. 

Simularea a avut drept scop consolidarea cooperării interinstituționale între autoritățile din domeniul securității naționale, interoperabilității și sporirea capacității de organizare și răspuns necesare bunei desfășurări a Summitului CPE din 1 iunie. Totodată, s-a testat nivelul de pregătire a autorităților în gestionarea dispozitivelor de protecție și a acțiunilor de întâmpinare și escortare a delegațiilor oficiale. 

Pe parcursul simulării, autoritățile din domeniul securității naționale responsabile cu organizarea Summitului  au testat scenarii pentru situații neprevăzute pentru 10 tipuri de posibile incidente.

Exercițiile tactice au testat reacția forțelor angrenate în simulare pentru incidente de tipul: producerea unui incendiu într-o benzinărie, depistarea unui obiect suspect abandonat într-o benzinărie, depistarea unui obiect care produce radiații ionizante, un accident rutier aflat pe traseul de deplasare a coloanelor oficiale, atac cibernetic. Situațiile neprevăzute au fost depășite cu succes.

Autoritățile apreciază receptivitatea și înțelegerea cetățenilor, atât a conducătorilor auto, cât și a pietonilor, care au contribuit la desfășurarea cu succes a exercițiului. De asemenea, se mizează pe atitudine proactivă a acestora și pentru evenimentele ulterioare, în contextul organizării Summitului CPE 2023.  

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale, întrucât informațiile de interes public sunt difuzate pe siturile oficiale și transmise presei în timp real. 

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

Pentru mai multe detalii:
Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)
Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255
Fax: +373 22 213 016
Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md